Isnin, 25 Julai 2016

PHM yakin Piala Azlan Shah di Bukit Jalil

ARKIB : 15/01/1998
 
TANDA SOKONGAN... Timbalan Presiden Persekutuan Hoki Malaysia (MHF), Datuk Seri P. Alagendra (dua dari kanan) menerangkan tujuan buku diari rasmi MHF dilancarkan kepada lima pemain skuad Piala Dunia yang akan bertanding di Utrecht, Belanda pada 21 Mei hingga 1 Jun depan.

PERSEKUTUAN Hoki Malaysia (MHF) tetap yakin Kejohanaan Hoki Piala Sultan Azlan Shah ke-8 pada 28 Februari hingga 8 Mac depan, dapat diadakan di Stadium Bukit Jalil biarpun gelanggang sebenar belum diputuskan, NORZIE MOHD KHASBI melaporkan.

Timbalan Presiden MHF, Datuk Seri P. Alagendra berkata, mereka telah berbincang dengan Majlis Sukan Negara (MSN) untuk menggunakan Stadium Bukit Jalil selepas pada awalnya dihalang menggunakannya kerana kerja-kerja pengubahsuaian.

''Kami masih menunggu jawapan MSN,'' katanya kepada pemberita pada sidang akhbar MHF di Kuala Lumpur, semalam.

Stadium berkenaan dihentikan operasi selama tiga bulan, bermula minggu depan kerana kerja pengubahsuaian yang dijalankan.

Bagaimanapun selepas berbincang dengan Ketua Setiuasaha Kementerian, Datuk Ahmad Bakri Sabdin beliau memberi jaminan kepada MHF untuk menggunakan stadium berkenaan.

Kejohanan ini ditunda sebelum ini kerana masalah jerebu dan sepatutnya berlangsung di Ipoh.

Sementara itu pada kejohanan itu, New Zealand akan menjadi pasukan pertama menguji skuad negara pada kejohanan sembilan hari itu selepas undian perlawanan diumumkan semalam.

Korea Selatan, yang bertanding menggantikan India akan menentang Jerman, manakala bekas juara dunia Australia pula berdepan England pada hari pembukaan.

Menurut Alagendra, dua hari sebelum kejohanan bermula pasukan negara akan menghadapi perlawanan ujian menentang England sebagai salah satu usaha mematangkan skuad kendalian Volker Knapp itu.

''Ini adalah skuad terbaik kami berbanding tahun sebelumnya.

''Keputusan perlawanan penting untuk mencetuskan semangat pemain apabila berdepan ujian sebenar di Piala Dunia, Sukan Komanwel dan Sukan Asia,'' katanya.

Tahun lalu, Malaysia menduduki tangga kelima dari enam pasukan mengambil bahagian.

Dalam pada itu, Izuan Suhardi dan Roslan Jamaluddin menyertai skuad hoki negara dalam posisi penjaga gol.

Skuad negara yang lain terdiri daripada Nor Saiful Zaini, penjaga gol veteran Paul Lopez, Nashin Nubli Ibrahim, Lailin Abu Hassan, Kerpal Singh, K Gobinathan, Maginderjit Singh, Nor Azlan Abu Bakar, Shankar Ramu, Calvin Fernandez, Arul Selvaraj, Brian Jayhan Siva, S. Kuhan, Keevan Raj, Apthar Singh, Minarwan Nawawi, Nishel Kumar, Logan Raj, Mahinder Singh, Lam Mun Fatt, M Kaliswaran dan Chairil Anwar Abd. Aziz.

Semalam MHF turut melancarkan buku diari rasminya sebagai tanda sokongan kepada skuad hoki yang berjaya melayakkan diri ke pusingan akhir Piala Dunia selepas 16 tahun gagal melakukannya.

Buku berkenaan, yang dicetak sebanyak 10,000 untuk cetakan pertama akan dipasarkan dengan harga RM10 senaskah. Selain diari, ia turut mengandungi biografi pemain serta jadual kejohanan yang membabitkan skuad negara.

SUMBAR-Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=1998&dt=0115&pub=Utusan_Malaysia&sec=Sukan&pg=sp_02.htm#ixzz4FPt1ezLk © Utusan Melayu (M) Bhd

Tiada ulasan:

Catat Ulasan